Míg a 19. században a drogok használatát illetően nem működtek negatív előítéletek – a morfiumot, ópiumot fogyasztó nő éppen a (kívánatos) gyengeségét hangsúlyozta azzal, hogy ezekhez a szerekhez volt kénytelen folyamodni –, a nők dohányzását tabuk övezték a nyugati világban.

Ennek akkoriban még nem a szenvedély magzati fejlődésre gyakorolt vagy a tüdőbetegségek kockázatait fokozó hatása volt az oka. Inkább az, hogy a dohányzás – a nadrágviselettel, a sportolás lehetőségével, a politikai jogok gyakorlásával, a munkavállalás és a pénzkereset jogával együtt – a férfiprivilégiumok táborába tartozott.

Árulkodó, hogy a korabeli ábrázolásokon legfeljebb két női szerepmodell képviselői jelenhettek meg cigarettával: az egyik Az emancipált szűz szenvedélye című 1847-es magyar litográfián látható: a kékharisnya. Az efféle gúnyrajzok a nevettetést szolgálták: még a végén azt is megérjük, hogy a nők is rágyújtanak…

A század 1830-40-es éveinek protofeminista botrányhősnője, a francia írónő, George Sand is azzal fokozta a fokozhatatlant, hogy nem csupán nadrágban és rövid hajjal mutatkozott, de nem átallott dohányozni.

Felmérhetetlen, hogy milyen arányban dohányoztak nők a 19. században, hiszen ha meg is tették, legfeljebb titokban, az otthonukban – így csak sejteni lehet a szokás elterjedtségének mértékét. Ha ebben az időszakban képi vagy irodalmi ábrázolásban dohányt rágó vagy pipázó nő felbukkan, az minimum közönséges, de biztosan ronda és öreg. Bizet operájának hősnője az első kivétel: Carmen dohánygyári munkásnő. Számos illetlen dolgot cselekszik: dohányzik – dolgozik – és hódít! Mert a férfi társadalmi előjogaira pályázó feminista mellett még a rendes nők számára lefektetett szabályokat fittyet hányó rosszlány hódolhatott férfiszenvedélynek.

Lola Montez képe feltehetőleg az egyetlen olyan fotográfia az 1850-es évekből, amely nőt cigarettával a kezében ábrázol. Jó hírére ügyelő nő soha nem pózolt volna így, de Montez számára ez a vonat 1851-re már rég elment. Évekig élt gazdag szeretőiből Párizsban, majd a bajor király tartotta ki, és éppen ezért a fellázadt nép űzte el 1848-ban. Bostonba – ahol a kép készült – már saját(os) műsoros estjével érkezett, és a provokatív képpel jó előre biztosította róla a férfiközönségét: az, aki dohányzik, arra is képes, hogy combig felhúzza a szoknyáját.

A török módra papírba sodort dohány, a cigaretta a krími háború kulturális hatásaként terjedt el Európában. Általa vált igazán könnyen elérhető, széles körben terjedő szokássá a dohányzás – előtte sokkal inkább megfelelő helyekre és alkalmakra tartogatott rituálé volt, mint lánctevékenység. A szivart vagy a pipát étkezés után szívták el a férfiak egy arra fenntartott helyiségben. Ugyanott, ahol kártyáztak vagy billiárdoztak, szeszes italt fogyasztottak egymás közt.

Viktória királynő mindazonáltal még így is üldözte a dohányzást saját magas köreiben. Egyik vendége a kandallóba feküdt be, hogy a dohány szagát a kéménynyíláson vigye ki a szél, és a dohányzásnak titokban hódoló előkelő hölgyek is kénytelenek voltak az ablakpárkányra kuporodva kifelé fújni a füstöt. Pedig a század vége felé egyre több nő dohányzott – egyre kevésbé titokban.

1908-ban New York városa elfogadott egy a nők nyilvános dohányzását tiltó rendeletet. A polgármester ugyan két hét múlva megvétózta, a politikai aktus egyvalamiről biztosan tanúskodik: egyre több nő fújta a füstöt az utcán – máskülönben rendelkezni sem kellett volna róluk.

Az első világháború – az „emancipációs mérföldkő” – után viszont az ábrázolások erotikus, kifinomult és intellektuális aurát teremtenek a dohányzó nők köré. A 20. század közepére a férfiak túlnyomó része, és hozzávetőleg a nők fele dohányzott, egészen az 1960-as években bekövetkezett fordulatig. Ettől fogva a dohányzás már mint mindkét nem számára veszélyes, függőséget és halált okozó káros szenvedély jelenik meg a közegészségügyi kampányokban.

(Magyar életképeket ábrázoló litográfiagyűjtemény, Der Ungar, 1847 (1.), George Sand karikatúrája dohányzó önmagáról (2.), Lola Montez, 1851 (3.), és (4.) a JOB cigaretta dobozain már a 19. század végétől dohányzó nők szerepeltek.)

Még képek: itt és itt.